Hae tästä blogista

torstai 5. marraskuuta 2015

ALEKSANTERIN-LEIVOS

..on perinteikäs ja mielestäni kaunis, todella makea
 pomada kuorrutteinen leivos.
  
 -Tarvitset yhteen pellinkokoiseen pohjalevyyn n. 2 kg MUROTAIKINAA. Mutta kotiuuneilla paistaessa pellit ovat huomattavasti pienempiä, joten pellin koosta riippuen taikinan määrä vaihtelee, mutta pääasia että taikina on kaulauksen jälkeen peltiä suurempi n. 4mm paksuinen..!
mikäli paistat pienillä pelleillä voit myös paistaa kaksi pientä pohjaa kerralla, joista toinen olisi pohja ja toinen kansi..:D 
Yksinkertaisen 
[2. Murotaikinan ] ohjeen saanto on yli 2 kiloa, josta jää ylimääräistä taikinaa.. Mutta sen voi jättää myöhempää käyttöä varten.
Reseptin löydät täältä --> (Murotaikina)
tai klikkaamalla viereistä kuvaa :)
-------------------------------------

Aloita pehmittämällä taikina käsillä jauhoissa lepoen. Kaulitse pehmeä taikinan
n. 4 mm paksuiseksi,  huomattavasti peltiä suuremmaksi levyksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Leikkaa pellin yli menevät ylimääräiset taikinapalat eli leikkaa pellin sisäreunoja pitkin
Pistele/piikitä valmis taikinalevy haarukalla kauttaaltaan !

Isoon peltiin tehty pohja on helpoin leikata kahtia ennen paistoa ( tai ainakin merkata puoliväli vaikka ensin pellinkokoisella leivinpaperilla joka on taitettu kahtia ja sitten painaa pysyvämpi jälki pizzaleikkurilla)

Paista pohjaa 200 asteessa 6-9 min
 ja kunnes saa hiukan väriä! ;) 
Leikkaa vielä lämminpohja kahtia jo merkitystä kohdasta.

----------------------------------------------------------------------------

Täyte:



tähän 2 kg taikinan pohjaan tulee 
700g vadelmamarmeladia

mutta helpompi sanoa että 
reilusti  haluamaansa marmeladia/hilloa !!! :D

Levitä hillotasaisesti ja kauttaaltaan levyn toiselle puolikkaalle.
Asettele toinen puolikas kanneksi ja asettele huolella toistensa päälle. Laita kylmiöön/ jääkaappiin maustumaan.

------------------------------------------------------------------------------------

Pinnalle: 


1 kg pomadaa
(melkein kaikki pomanda menee leivoksen pinnalle)

 ---------------------------------------------------------------------------------

Pomada 


Olen kotona tehnyt itse pomandan, aina tästä aivan täydellisestä reseptistä jonka itse voin sanoa toimivan aivan kaupan/tukun pomandaharkon veroisena ja voin vain kiittää että tällainen ohje löytyi netistä! itse olen ollut erittäin tyytyväinen ohjeeseen! TSEKATKAA!
 ( alkuperäinen ohje löytyy täältä-->  
 http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/481093/Pomada/   )

[ suurensin ohjetta kaksin kertaiseksi joka riittää 
samankokoiselle pellille tehdylle pohjalle kuin itse olen tehnyt ]

1000 g kidesokeria (itse olen käyttänyt myös tavallista talous/ hienoasokeria)
230 g  vettä
170 g glukoosisiirappia
 
+ elintarvikeväriä
n. 15 g vettä
halutessaan 1 kananmunan valkuainen

--------------------------------------

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta kuumalla levyllä  hämmentämättä 115 asteeseen jonka mittaamiseen tarvitset miel. digitaalisen lämpömittarin. hämmentämisen seurauksena kattilan reunoille voi syntyä sokerikiteitä jotka eivät sula pomadan käyttölämpötilassa. Saavutettuasi lämpötilan siirrä kylmälle levylle jäähtymään. Älä sekoita seosta myöskään jäähtymisen aikana.
Anna jäähtyä rauhassa 60 asteeseen. 
Kun lämpötila on saavutettu vatkaa sähkövatkaimella valkoiseksi, ilmavaksi ja kuohkeaksi!
varo vatkaamasta liikaa että sähkövatkaimesi säilyy hengissä :D 
Sulje tiiviisti, anna jäähtyä loppuun ja siirrä jääkaappiin. Massa on käyttö valmis seuraavana päivänä.

Pomada säilyy kauan (n. vuoden) mikäli astia on tiivis eikä sinne pääse epäpuhtauksia. Voi myös pakastaa!
 Mikäli sikäli säilytät pomadaa vähä kauemmin lisää kuivan pinnan päälle pieni kerros vettä. Joka sitten kaadetaan pois ennen seuraavaa käyttöä..

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ota esille aleksanterileivos -pohja, nivelpaletti, hammastikku ja tummaa suklaata, joka on valmiiksi sulatettuna ja pieni reikäisessä pursotin pussissa.

Lämmitä pomada käyttölämpötilaan ja 40-50 asteeseen. Lisää elintarvikeväri ja sekoita huolella. Lisää lämpöistä vettä ja sekoita. Lisää halutessasi kokonainen kananmunan valkuainen ( tai vain osan siitä ) millä saat pomandaan lisää kiiltoa.. sekoita kunnolla jotta valkuainen on sekoittunut massaan tasaisesti. 


Valuta valmista pomadaa pohjan pinnalle, sen verran että saat kauniin ja tasaisen pinnan. Tasoita parilla vetäisyllä nivelpaletilla. Ota pursotin pussissa oleva sula-suklaa ja tee tiheästi edestakaisesti pystyttäisiä (ylhäältä-alas) raitoja koko leivospohjan pinnalle. Ota hammastikku ja tee vastakkaiseen suuntaan (eli vaakasuoraan ) edestakaisia nopeita vetoja.  Muodotuu leivoksien pinnalla oleva marmori-kuvio.. :D

Vie jääkaappiin kovettumaan ja leikkaa sopiviksi paloiksi pizzaleikkuria tai sahateräistäpuukkoa apuna käyttäen!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti