Hae tästä blogista

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

MUROTAIKINA



Tässä on kaksi valmistus menetelmältään erilaista murotaikinaa. Molemmat sopivat makeiden piiraiden- sekä torttujen pohjaksi ja muroleivoksiin (aleksanterinleivokset, bebet, murokuppileivokset, masariinit jne.)
Ensimmäinen ohje on vanhasta Kotitalous-kirjasta..


1.   Murotaikina

200 g voita
1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta


vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat hitaasti yksitellen mutta samalla  nopeasti vatkaten.  Sekoita kaikki kuivat-aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon! 
Laita jääkaappiin tuorekelmuun käärittynä kovettumaan. Leivo kylmä taikina pehmeäksi ja työstä haluamallasi tavalla.


 [ Itse halusin käyttää taikinaa samantein lisäsin vielä 2-3 dl jauhoja
 ja aloitin työstämisen ] :)

2.  Murotaikina

600 g voita
450 g sokeria
150 g kananmunia
900 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta


Pehmitä voi ja sekoita lapavatkaimen avulla yleiskoneessa sekaisin tasaiseksi massaksi.
EI SAA VAAHDOTTAA! 
Anna kovettua jääkaapissa/kylmiössä. Taikina valmis käytettäväksi seuraavana päivänä!

Tee taikinasta haluamiasi leivoksia! 


Murokuppien valmistus kotioloissa


Voitele murokuppi tai tartalet -vuoat voilla ja jauhota vehnäjauhoa käyttäen.
Muodostataikinasta tanko ja kokeile leikkaamalla alkuksi tarpeeksi suuri palanen että kun painelet taikinaa kiinni metalliseenvuokaan, paksuudeksi jäisi joku 2,5-3,mm. Kerää ylipääräinen taikina viemällä käsi vuoan reunaa kohti niin että kaikki ylimääräinen taikina leikkautuu pois, ja ohenee hieman vuoan reunaa kohden.

Tässä tapauksessa itse pistelin vuoassa olevan
 leivoksen haarukalla kauttaaltaan minimoidessani hirveän ei-halutun kohoamisen! 

[ Mikäi omistat vuokia toisen parin, leikkaa pieni, leivos vuoan sisälle (mahtuva kuitenkin hiukan suurempi) palanen leivinpaperia ja asettele samanlainen vuoka painoksi ]

- ja sanottakoon että tämä oli ensimmäisiä kertoja kun kotona teen murokuppeja ja aion käyttää tätä taktiikkaa mikäli sikäli tarvitsen muropohjia vain muutaman kappaleen..! :D (paistuvat ehkä vähän nopeammin sisältä ja ulkoa)

Paista pohjia 200 asteessa, niin kauan että reunohin tulee hieman kullanruskea paistopinta. (6-8 minuuttia)













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti