Hae tästä blogista

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

LOHIPIIRAKKA

Kotona tää lohipiirakka meni tosi hyvin kaupaksi; yhtään palasta ei jäänyt viereksimään. Tyytyväinen syöjä ja erityisen tyytyväinen leipuri :)  Voitaikina on helppo köyttöinen ja yksinkertainen pohja vaihtoehto suolaisille piirakoille. Lohipiirakan valmistuksessa
valmiiksi tehty voitaikina helpottaa huomattavasti työskentelyä, mutta mikäli jostain syystä voitaikinaa ei ole valmiina, ohje löytyy täältä : 
 Sekoitettu voitaikina

Pohja :

430g voitaikinaa

Täyte:

600g lohta
1 1/2 tl suolaa
2 tl sitruunapippuria
3 tl tilliä
1/2 tl aromisuolaa
hyppysellinen valkopippuria
1 dl kermaa 

2 kananmunaa
1 dl kermaa

Laita valmiiksi kuutioitu, ruodoton tuorekirjolohi filee pakastepussiin/kulhoon. Sekoita lohen joukkoon kaikki mausteet (lisää tarvittaessa) ja lisää kerma lohen joukkoon ja sekoita. Sulje pussi/kulho huolellisesti ja laita jääkaappiin maustumaan.
Kaulitse pehmennyt (sulanut) taikinapala n. 3mm paksuiseksi levyksi, mutta se saa olla hiukan suurempi kuin vuoka jossa piirakka paistetaan. Itse valitsin perus irtopohjavuoan, jonka sisälle laitoin leivinpaperia. 
Rytistä leivinpaperi pala mytyksi, (ryppyinen aluspaperi ei vaikuta tässä tilanteessa piirakan ulkonäköön). Suorista paperi ja levitä pohjalle ja reiunoille. Asettele taikinalevy vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta. (Taikinaa saa olla reunoilla reilusti puoleen väliin vuokaa.) 
 Pistele haarukalla reikiä pohjaan, jolloin taikina ei lähde lehteilemään muodottomasti. 
- Ota lohipalat jääkaapista, levitä taikinapohjalle. Sekoita kananmunat ja kerma sekaisin ja kaada lohipalojen päälle. Sekoita tarvittaessa lusikalla. Ripottele pinnalle vielä kuivattua tilliä ja sitruunapippuria halutessasi. Piirakan voi jättää halutessaan tähän vaiheeseen ja laittaa paistumaan, mutta itse halusin tehdä ylimääräisistä palasista ristikkokuvion pinnalle.

Voiteluun:

kananmunan keltuainen

Pinnalle
 seesaminsiemeniä

- Leikkaa pitkiä (vuoan pituisia) ja ohuita suikeleita taikinasta.  Levitä piirakanpinnalle ja asettele ristikon tai muun kuvion muotoon, voitele kananmunankeltuaisella ja levitä pinnalle seesaminsiemieniä koristeeksi.

Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla/puolessa välissä, aluksi 30-45 min. Paisto väriä kannattaa seurata ja jos paistaessa pinta alkaa ruskettua liian nopeasti laita päälle foliopala ja siirrä alemmas. Mutta paista niin kauan että pohja on kauniin ruskea ja kypsynyt hyvin ja lohi on kypsää. 






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti